[ Pobierz całość w formacie PDF ]
zapiekane w szynce Beaty B. z Suchej Beskidzkiej tyle bananów dla ilu osób przeznaczone jest danie - licząc 1 - 2 banany na osobę 1 łyżeczka oleju lub margaryny plastry chudej szynki - tyle ile bananów 1/2 łyżeczki musztardy 1/4 łyżeczki curry 1/2 filiżanki śmietany 2 - 3 łyżki tartego, żółtego sera Plastry szynki cienko posmarować musztardą, posypać curry, owinąć w nie banany uprzednio lekko obsmażone na tłuszczu. Ruloniki ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, polać śmietaną, posypać serem. Zapiekać około 20 minut w gorącym piekarniku. Dobre jako eleganckie danie na przyjęcie. Można podawać same lub z sosem Cumberland lub innym. Sos Cumberland: 2 - 3 łyżki galaretki porzeczkowej lub borówek (może być też aronia) 1 łyżka chrzanu 1/3 szklanki czerwonego wina sól, pieprz do smaku można dodać smażoną skórkę pomarańczową Składniki wymieszać. Można przechować w lodówce i podawać do kurczaka, indyka, pieczonej cielęciny. IV DESERY (36) Roladki kokosowo - pomarańczowe Beaty B. z Suchej Beskidzkiej 1\2 kg pomarańczy podzielonych na cząstki 4 łyżki płynnego miodu (ewentualnie rozgrzanego) 20 dkg wiórków kokosowych 1 główka zielonej sałaty Cząstki pomarańczy zanurzać w miodzie i obtaczać w wiórkach. Podawać zawinięte w listki sałaty. Nadają się jako danie na przyjęcie sałatkowe - podane na półmisku i ładnie przybrane. Doskonałe również jako dodatek do białego mięsa (kurczak, indyk, cielęcina), ryby, jajek na twardo lub sadzonych. (37) Banany pod serową kołderką banany po 1 - 2 na osobę serek homogenizowany doprawiony sokiem malinowym, wiśniowym lub miodem 3 łyżki rodzynek, umytych i namoczonych 3 łyżki orzechów lub migdałów drobno posiekanych Umyte banany przecinamy ostrym nożem wzdłuż na połowę, nie zdejmując skórki. Każdą połówkę przykrywamy "kołderką" z przyprawionego serka. Posypujemy orzechami i rodzynkami. Oziębiamy w lodówce. Jemy łyżeczką jak z podłużnej miseczki. (38) Kulki owocowe Beaty B. z Suchej Beskidzkiej 1 szklanka suszonych, namoczonych śliwek 1/2 szklanki suszonych, namoczonych fig 1/2 szklanki namoczonych rodzynków 1 łyżka miodu 2 łyżeczki siemienia lnianego (lub nasionek sezamowych - są już w sklepach) lekko uprażonych na suchej patelni 2 łyżki suchego, utartego chleba razowego 1/2 filiżanki wiórków kokosowych Wszystkie owoce zemleć w maszynce do mięsa, dodać miód, siemię i tarty chleb. Uformować kulki, obtoczyć w wiórkach kokosowych. Można przed podaniem ochłodzić. (39) Przysmak marchwiowo - rodzynkowy Beaty B. 1/2 kg marchwi pokrojonej w zapałkę 1 łyżka rodzynków, umytych i namoczonych SOS: 1 łyżka miodu 6 łyżek majonezu 1 łyżka soku z cytryny sól, gałka muszkatołowa do smaku woda lub mleko do ewentualnego rozcieńczenia Marchew wymieszać z rodzynkami. Polać sosem. Smaczne po ochłodzeniu. (40) Owoce w galarecie 1/2 kg świeżych owoców sezonowych (truskawki, maliny, jagody, czereśnie) 5 dkg żelatyny 3 szklanki wody cukier lub miód do smaku sok z cytryny do smaku %7łelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przyprawić do smaku. Kilka małych miseczek lub foremek do babeczek wstawić do lodówki i mocno schłodzić. Napełnić je do 1/4 roztworem żelatyny, schłodzić, ułożyć owoce i zalać pozostałą żelatyną. (41) Kwas miodowy na upalne dni 1 szklanka miodu 1/2 filiżanki rodzynków 1 cytryna (dokładnie umyta, pokrojona w plasterki) mała kromka razowego chleba około 1 dkg drożdży około 6 litrów wody Składniki zalać gorącą wodą w dużym garnku, wymieszać. Gdy woda będzie letnia dodać drożdże rozprowadzone w wodzie. Przykryć gazą. Gdy rodzynki i cytryna wypłyną na wierzch - odcedzić, a kwas przelać do czystych wyparzonych butelek. Przechowywać w lodówce. (42) Miodowy deser Beaty B. 4 łyżki miodu 1 serek homogenizowany 1 utarty banan 1/2 filiżanki posiekanych lub utartych orzechów włoskich Składniki wymieszać na masę, która bardzo ładnie wygląda w wydrążonych połówkach czerwonych jabłek. Miąższ jabłek można utrzeć lub drobno posiekać i dodać do masy. Jeśli ktoś lubi może na wierzchu posypać cynamonem lub imbirem, można też użyć którejś z przypraw indyjskich. (43) Kruche ciasteczka dietetyczne Beaty B. z Suchej Beskidzkiej 2 szklanki razowej mąki pszennej 1/2 kostki masła lub margaryny 1/2 szklanki zimnej wody sól do smaku dżem lub gęsty mus jabłkowy do nadzienia Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać wodę, sól - szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w ściereczkę, odłożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować cienko, wycinać kwadraty lub krążki. Nadziać dżemem. Zlepiać rożki lub półksiężyce. Ułożyć na blasze, posmarować wodą lub białkiem. Piec około 1/2 godziny w temperaturze 200 - 220 stopni Celsjusza. (44) Pekińskie bułeczki drożdżowe 1/4 kg mąki 2 łyżki masła 2 łyżki cukru lub miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 szklanki wody 20 dkg drożdży 1 łyżeczka oleju sezamowego (niekoniecznie) Farsz : 1/4 kg puree z grochu 4 łyżeczki cukru lub miodu 3 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego (lub z oliwek) Z podanych składników zagnieść ciasto. Odstawić na 30 minut do wystygnięcia. Przygotować farsz. Formować z ciasta placuszki o średnicy 8 cm. Nałożyć farsz, formować kulki. Gotować na parze lub upiec w piekarniku na rumiano. Zamiast podanego farszu można użyć grzybów z cebulą, kapustą, farszu jarzynowego lub owoców (jagody, truskawki, wiśnie, śliwki itp.) - niezbyt zgodne z Dietą Diamondów - ale przecież wszystko można od czasu do czasu. (45) Miodowa pasta do kanapek Beaty B. 1 duża marchew drobno utarta 2 - 3 łyżki miodu 2 - 3 łyżki rodzynków, umytych i namoczonych 15 dkg masła orzechowego (można go zastąpić zmielonymi orzechami włoskimi z dodatkiem masła do odpowiedniej konsystencji) Składniki utrzeć na gładką masę. Doskonała pasta do razowego chleba lub grahamek. Na wierzchu można położyć plasterki jabłka, truskawek, arbuza, świeżego ogórka lub posypać jagodami, porzeczkami itp. DIETA %7łYCIA - JESIEą Rok już minął od wydania "Diety życia". Setki listów i namowy przyjaciół skłaniają mnie do kontynuowania tematu. Wiele osób pisze do mnie pytając jak odżywiać się, jak komponować posiłki w różnych porach roku, gdy na rynku znajdują się trochę inne surowce spożywcze. Broszurka ta jest właśnie odpowiedzią na to zapotrzebowanie. Na wstępie chciałam przypomnieć podstawowe zalety stylu odżywiania Diamondów. System Diamondów nie jest jedyną drogą do
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
|