[ Pobierz całość w formacie PDF ]
199 W szpitalu w Strasburgu (Francja) dr P. Muller i jego współ- pracownicy lekarze ginekolodzy stosowali z dużym powodze- niem17) flawony jako lek dodatkowy przy różnych schorzeniach ko- biecych. Witamina P, szczególnie rutyna, pomaga w leczeniu żyla- ków, hemoroidów, a także i wrzodów zylakowych. Współdziała też w terapii schorzeń reumatycznych (gorączka reumatyczna), przy krwawieniach z macicy podczas ciąży, a także przy nawykowych poronieniach18). W tej dziedzinie może też działać cytryn (jedna z witamin z grupy P), który bardzo pomaga organizmowi w przy- swajaniu witaminy C. Bioflawonoidy nie tylko leczą skrzepy, ale i nie dopuszczają do ich powstawania, właśnie dzięki wzmacnianiu ścianek naczyń krwionośnych. Większość z nas prawdopodobnie ma dość bioflawonoidów w or- ganizmie przy racjonalnym odżywianiu (warzywa, owoce). Ale może się zdarzyć taka sytuacja, że będą one potrzebne w dodatkowych dawkach. Gdy zauważymy np., że przy lekkim nawet ściśnięciu czy uderzeniu od razu powstają na skórze sińce, to wtedy ratujmy się witaminą C i P, które uszczelniają śródbłonki naczyń. W czym jest witamina P? W medycynie ludowej od dawna le- czono skutecznie np, hemoroidy łochyniami. Są to owoce jagody bogate właśnie w witaminy P i C. Dość zasobne w oba te związki są wszelkie cytrusowe (szczególnie grejpfruty). Dużo witaminy P (cytrynu) ma zwłaszcza albedo, czyli biała błonka otaczająca owoc. Należy przy tym pamiętać, że w cytrusach mrożonych witaminy P może nie być w ogóle. Dużo witaminy P mają owoce róży oraz czarne porzeczki i wino- grona, a także: natka pietruszki, sałata i wszelkie inne zieleniny. Warzywa korzeniowe nie zawierają jej wcale albo bardzo mało. Sporo jest za to w strąkach papryki. A rutyny najwięcej ma kasza gryczana, stąd poleca się ją na żylaki i hemoroidy. 17) Famiły Practice News" 15.111.1974. 18) Prevention" XII.1976. Pozostałe witaminy Witamina A i marchewka Wydawać się to może wprost zdumiewające, że jeden składnik naszego odżywiania potrafi mieć wszechstronny wpływ na zdrowie człowieka, ale w naturze sporo jest takich właśnie cudów". Na przykład, witamina A. Nie na darmo stoi ona 'na czele alfabetu witaminowego", bierze bowiem udział we wszystkich zasadniczych funkcjach organizmu. Jest strażnikiem, stojącym u wrót naszego ciała". Jest potrzebna dla urody", dla zachowania zdrowego wyglądu skóry i cery, a także dla dobrego widzenia. Pomaga w zdo- bywaniu odporności na wiele chorób, jak wszelkiego rodzaju za- ziębienia. Jest konieczna dla utrzymania w dobrym stanie nabłonka skóry i błon śluzowych. Jednym z pierwszych objawów jej niedoboru jesf np. szpecąca gęsia skórka", występująca najczęściej na ramionach, w okolicy łokci, na nogach, w okolicy kolan, podudzi itp; Przeciw- działa złuszczeniu śródbłonków zarówno naczyń krwionośnych, jak dróg żółciowych i moczowych. Witamina A jest również potrzebna w sprawach, związanych z czynnością gruczołów płciowych. Niedobór jej może powodować kłopoty z menstruacją, a u mężczyzn z płodnością. Przypisuje się jej także powodowanie w organizmie wzmożonej odporności na nowotwory. Pozornie wydaje się to nieprawdopodobne, bo co wspólnego z rakiem może mieć ta witamina. Ale przypomnijmy słyn- ne badania na zwierzętach'). Jedna grupa myszy z rakiem dostawała witaminę A, grupa kontrolna nie. Wszystkie myszy z grupy kontrolnej chorowały i ginęły na raka, a z otrzymującej akseroftol zaledwie kilka procent. W jednym z doświadczeń (bo prowadzono je wielokrotnie dla potwierdzenia) na 24 zarażone zwierzęta, otrzymujące witaminę A, tylko 4 ujawniły symptomy choroby nowotworowej. Witamina A broni przed tą grozną chorobą nie tylko zwierzęta, ale i prawdopodobnie ludzi. Szczególnie powinni wziąć to pod uwagę palacze, bo przy jej niedoborze bardzo się zwiększa ryzy- ko raka oskrzeli. A czy fajka mniej szkodzi"? Już 200 lat temu wiedziano, że rak warg towarzyszy paleniu fajki. W każdym razie palacze są 25 razy bardziej narażeni na raka płuc, niż niepalący. Palenie może również wywołać nowotwór gardzieli, krtani, podnie- bienia, pęcherza i trzustki. Grasica jest gruczołem o wydzielaniu wewnętrznym, który ste- ruje aktywnością pewnego typu komórek, zwanych limfocytami T. Prócz nich są we krwi limfocyty A oraz B, zależne od bursy ') Prevenfion" 1.1976. 202 Fabryciusza, która wykształcona jest u ptaków, a w formie szczątko- wej występuje u człowieka. Grasica steruje mechanizmami odpor- nościowymi człowieka. Sprawność jej warunkuje zawartość w orga- nizmie witaminy A, jak również i poziom magnezu. Gdy w poży- wieniu jest mniej tego minerału, grasica traci właściwości odpornoś- ciowe, sprzyjając powstawaniu białaczek. Rozpowszechniony bo- wiem wirus białaczkowy rozmnaża się wówczas w takim stopniu, że potrafi zmienić komórki prawidłowe w nowotworowe. W profilaktyce nowotworowej duże znaczenie mają oczywiście prócz witaminy A także i takie czynniki, jak: cynk, magnez i in- ne, dotąd wciąż jeszcze niezupełnie zbadane. Wiele doświadczeń wskazuje, że dostateczna ilość witaminy A w naszej diecie wywiera wpływ na występowanie chorób serca, wy- sokiego ciśnienia, uchyłek i wrzodów jelit oraz innych schorzeń. W Izraelu dr Aviva Palgi przez 28 lat badała te sprawy na szczurach. W 1982 r. prowadziła swoje badania w Nowym Jorku w Harwardzkiej Szkole Medycznej. Karmiła szczury tym, czym prze- ważnie odżywiają się ludzie. Zwierzęta nieracjonalnie żywione za- padały na te same choroby, co i my, tzn. schorzenia serca, nowo- twory, nadciśnienie i wrzody przewodu pokarmowego. Więc nie zmieniając im diety próbowała, który z jej składników może poma- gać w odzyskiwaniu zdrowia lub nie dopuszczać do choroby. l oto ku zdziwieniu wielu osób tą najskuteczniejszą bronią okazała się witamina A oraz zmniejszenie spożywanego tłuszczu. Badania prowadzone w Izraelu nad odżywianiem się ludności dowiodły również, że lepszym zdrowiem cieszą się te osoby, które jadają dużo owoców i warzyw bogatych w karoteny. Dr Palgi twierdzi też, że 5000 j.m. witaminy A dziennie, czyli norma jest zupełnie wystarczająca dla zdrowia. Ale jeśli ktoś jest chory, ta ilość bywa za mała. Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, ale badania wyka- zały, że im mniej podaje się tłuszczu w diecie, tym składnik ten lepiej działa. Dr Aviva, piękna, elegancka, młodo wyglądająca ko- bieta sama unika tłuszczy, a jako zródła witaminy A poleca (i sama stosuje) takie produkty, jak; marchew, wątroby, pestki dyni i sło- necznika, szpinak, brokuły i morele2). Witamina A wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, stąd też pomaga sercu. W wielu powtarzanych doświadczeniach okazało się, że np. ryzyko nowotworów krtani jest dwa razy więk- sze u osób, które dostarczały dziennie swojemu organizmowi tylko po 1700 j.m. tej witaminy, niż u tych, którzy otrzymywali normę (5000 j.m.). Naturalnie przez dłuższy czas. , 2) American Journal of Clinical Nutrition" VIII.1981, American Journal of Epidemiology" VI.1981 oraz Nutrition Researćh" vol. l. 1981. 203 Nadmiar i niedobór Z nadmiarem witaminy C organizm jak wiadomo daje sobie radę, bo ją wydala, ale z witaminą A sprawa przedstawia się inaczej. Część jej (największą, bo ok. 95%) magazynujemy w wątro- bie, ale nadmiar jest wprost toksyczny. Niektóre, bo tylko zewnętrz- ne, objawy nadmiaru to pękanie i krwawienie warg, odstawanie na- skórka, swędzenie skóry, suchość włosów, zbyt duża pobudliwość nerwowa, bolesne obrzmienia w okolicy kości długich itd. Objawy natomiast niedoboru witaminy A mogą być bardzo róż- norodne. Do najczęściej spotykanych i najłatwiejszych do zaobser- wowania należy ,,kurza ślepota". Wystarczy wejść z jasnego po-
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
|