Podobne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

199
W szpitalu w Strasburgu (Francja) dr P. Muller i jego współ-
pracownicy  lekarze ginekolodzy stosowali z dużym powodze-
niem17) flawony jako lek dodatkowy przy różnych schorzeniach ko-
biecych. Witamina P, szczególnie rutyna, pomaga w leczeniu żyla-
ków, hemoroidów, a także i wrzodów zylakowych. Współdziała też
w terapii schorzeń reumatycznych (gorączka reumatyczna), przy
krwawieniach z macicy podczas ciąży, a także przy nawykowych
poronieniach18). W tej dziedzinie może też działać cytryn (jedna
z witamin z grupy P), który bardzo pomaga organizmowi w przy-
swajaniu witaminy C. Bioflawonoidy nie tylko leczą skrzepy, ale
i nie dopuszczają do ich powstawania, właśnie dzięki wzmacnianiu
ścianek naczyń krwionośnych.
Większość z nas prawdopodobnie ma dość bioflawonoidów w or-
ganizmie przy racjonalnym odżywianiu (warzywa, owoce). Ale może
się zdarzyć taka sytuacja, że będą one potrzebne w dodatkowych
dawkach. Gdy zauważymy np., że przy lekkim nawet ściśnięciu
czy uderzeniu od razu powstają na skórze sińce, to wtedy ratujmy
się witaminą C i P, które uszczelniają śródbłonki naczyń.
W czym jest witamina P? W medycynie ludowej od dawna le-
czono skutecznie np, hemoroidy łochyniami. Są to owoce  jagody
bogate właśnie w witaminy P i C. Dość zasobne w oba te związki
są wszelkie cytrusowe (szczególnie grejpfruty). Dużo witaminy P
(cytrynu) ma zwłaszcza albedo, czyli biała błonka otaczająca owoc.
Należy przy tym pamiętać, że w cytrusach mrożonych witaminy P
może nie być w ogóle.
Dużo witaminy P mają owoce róży oraz czarne porzeczki i wino-
grona, a także: natka pietruszki, sałata i wszelkie inne zieleniny.
Warzywa korzeniowe nie zawierają jej wcale albo bardzo mało.
Sporo jest za to w strąkach papryki. A rutyny najwięcej ma kasza
gryczana, stąd poleca się ją na żylaki i hemoroidy.
17)  Famiły Practice News" 15.111.1974.
18)  Prevention" XII.1976.
Pozostałe witaminy
Witamina A i marchewka
Wydawać się to może wprost zdumiewające, że jeden składnik
naszego odżywiania potrafi mieć wszechstronny wpływ na zdrowie
człowieka, ale w naturze sporo jest takich właśnie  cudów". Na
przykład, witamina A. Nie na darmo stoi ona 'na czele  alfabetu
witaminowego", bierze bowiem udział we wszystkich zasadniczych
funkcjach organizmu. Jest  strażnikiem, stojącym u wrót naszego
ciała". Jest potrzebna  dla urody", dla zachowania zdrowego
wyglądu skóry i cery, a także dla dobrego widzenia. Pomaga w zdo-
bywaniu odporności na wiele chorób, jak wszelkiego rodzaju za-
ziębienia.
Jest konieczna dla utrzymania w dobrym stanie nabłonka skóry
i błon śluzowych. Jednym z pierwszych objawów jej niedoboru jesf
np. szpecąca  gęsia skórka", występująca najczęściej na ramionach,
w okolicy łokci, na nogach, w okolicy kolan, podudzi itp; Przeciw-
działa złuszczeniu śródbłonków zarówno naczyń krwionośnych, jak
dróg żółciowych i moczowych.
Witamina A jest również potrzebna w sprawach, związanych
z czynnością gruczołów płciowych. Niedobór jej może powodować
kłopoty z menstruacją, a u mężczyzn  z płodnością. Przypisuje
się jej także powodowanie w organizmie wzmożonej odporności
na nowotwory. Pozornie wydaje się to nieprawdopodobne, bo co
wspólnego z rakiem może mieć ta witamina. Ale przypomnijmy słyn-
ne badania na zwierzętach'). Jedna grupa myszy  z rakiem 
dostawała witaminę A, grupa kontrolna  nie. Wszystkie myszy
z grupy kontrolnej chorowały i ginęły na raka, a z otrzymującej
akseroftol  zaledwie kilka procent. W jednym z doświadczeń
(bo prowadzono je wielokrotnie dla potwierdzenia) na 24 zarażone
zwierzęta, otrzymujące witaminę A, tylko 4 ujawniły symptomy
choroby nowotworowej.
Witamina A broni przed tą grozną chorobą nie tylko zwierzęta,
ale i prawdopodobnie ludzi. Szczególnie powinni wziąć to pod
uwagę palacze, bo przy jej niedoborze bardzo się zwiększa ryzy-
ko raka oskrzeli. A czy  fajka mniej szkodzi"? Już 200 lat temu
wiedziano, że rak warg towarzyszy paleniu fajki. W każdym razie
palacze są 25 razy bardziej narażeni na raka płuc, niż niepalący.
Palenie może również wywołać nowotwór gardzieli, krtani, podnie-
bienia, pęcherza i trzustki.
Grasica jest gruczołem o wydzielaniu wewnętrznym, który ste-
ruje aktywnością pewnego typu komórek, zwanych limfocytami T.
Prócz nich są we krwi limfocyty A oraz B, zależne od bursy
')  Prevenfion" 1.1976.
202
Fabryciusza, która wykształcona jest u ptaków, a w formie szczątko-
wej występuje u człowieka. Grasica steruje mechanizmami odpor-
nościowymi człowieka. Sprawność jej warunkuje zawartość w orga-
nizmie witaminy A, jak również i poziom magnezu. Gdy w poży-
wieniu jest mniej tego minerału, grasica traci właściwości odpornoś-
ciowe, sprzyjając powstawaniu białaczek. Rozpowszechniony bo-
wiem wirus białaczkowy rozmnaża się wówczas w takim stopniu,
że potrafi zmienić komórki prawidłowe w nowotworowe.
W profilaktyce nowotworowej duże znaczenie mają oczywiście 
prócz witaminy A  także i takie czynniki, jak: cynk, magnez i in-
ne, dotąd wciąż jeszcze niezupełnie zbadane.
Wiele doświadczeń wskazuje, że dostateczna ilość witaminy A
w naszej diecie wywiera wpływ na występowanie chorób serca, wy-
sokiego ciśnienia, uchyłek i wrzodów jelit oraz innych schorzeń.
W Izraelu dr Aviva Palgi przez 28 lat badała te sprawy na
szczurach. W 1982 r. prowadziła swoje badania w Nowym Jorku
w Harwardzkiej Szkole Medycznej. Karmiła szczury tym, czym prze-
ważnie odżywiają się ludzie. Zwierzęta nieracjonalnie żywione za-
padały na te same choroby, co i my, tzn. schorzenia serca, nowo-
twory, nadciśnienie i wrzody przewodu pokarmowego. Więc nie
zmieniając im diety próbowała, który z jej składników może poma-
gać w odzyskiwaniu zdrowia lub nie dopuszczać do choroby.
l oto  ku zdziwieniu wielu osób  tą najskuteczniejszą bronią
okazała się witamina A oraz zmniejszenie spożywanego tłuszczu.
Badania prowadzone w Izraelu nad odżywianiem się ludności
dowiodły również, że lepszym zdrowiem cieszą się te osoby, które
jadają dużo owoców i warzyw bogatych w karoteny.
Dr Palgi twierdzi też, że 5000 j.m. witaminy A dziennie, czyli
norma  jest zupełnie wystarczająca dla zdrowia. Ale jeśli ktoś
jest chory, ta ilość bywa za mała.
Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, ale badania wyka-
zały, że im mniej podaje się tłuszczu w diecie, tym składnik ten
lepiej działa. Dr Aviva, piękna, elegancka, młodo wyglądająca ko-
bieta sama unika tłuszczy, a jako zródła witaminy A poleca (i sama
stosuje) takie produkty, jak; marchew, wątroby, pestki dyni i sło-
necznika, szpinak, brokuły i morele2).
Witamina A wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi,
stąd też pomaga sercu. W wielu powtarzanych doświadczeniach
okazało się, że np. ryzyko nowotworów krtani jest dwa razy więk-
sze u osób, które dostarczały dziennie swojemu organizmowi tylko
po 1700 j.m. tej witaminy, niż u tych, którzy otrzymywali normę
(5000 j.m.). Naturalnie przez dłuższy czas. ,
2)  American Journal of Clinical Nutrition" VIII.1981, American Journal of
Epidemiology" VI.1981 oraz  Nutrition Researćh" vol. l. 1981.
203
Nadmiar i niedobór
Z nadmiarem witaminy C organizm  jak wiadomo  daje sobie
radę, bo ją wydala, ale z witaminą A sprawa przedstawia się
inaczej. Część jej (największą, bo ok. 95%) magazynujemy w wątro-
bie, ale nadmiar jest wprost toksyczny. Niektóre, bo tylko zewnętrz-
ne, objawy nadmiaru to pękanie i krwawienie warg, odstawanie na-
skórka, swędzenie skóry, suchość włosów, zbyt duża pobudliwość
nerwowa, bolesne obrzmienia w okolicy kości długich itd.
Objawy natomiast niedoboru witaminy A mogą być bardzo róż-
norodne. Do najczęściej spotykanych i najłatwiejszych do zaobser-
wowania należy ,,kurza ślepota". Wystarczy wejść z jasnego po- [ Pobierz całość w formacie PDF ]




Powered by MyScript